V dokonalém světě by vše, co zkonzumujeme, pleti pouze prospívalo. No skutečný svět má k dokonalosti daleko a pokožka a trávení jsou propojeny víc, než si uvědomujeme.
Jednoduše řečeno, potraviny, které jíme, mohou být příčinou některých nedokonalostí pleti - máme na mysli především zarudnutí, či ekzém. Otázkou je, kterým potravinám se vyhnout? Pravděpodobně jste již slyšeli o potravinách, které podporují zánětlivé procesy - například mléčné produkty, mléko, ořechy. Tyto mají na pleť často negativní vliv. Co ale s potravinami, které jsou obecně známé jako zdravé, jako například některé proteinové prášky. Být poslem špatných zpráv je nevděčná úloha, no bohužel, proteinové prášky s obsahem syrovátky ucpávají póry, je z nich tedy více škody, než užitku.
Dr. Jole Schlessinger, dermatolog z Omahy v Nebrasce, USA tvrdí, "Mnoho takových produktů obsahuje složky, které nejsou uvedeny na obalu a mohly by to být i steroidy určitého typu. Tyto a další složky napodobující testosteron nejen že mohou, ale také způsobují vyrážky." Syrovátka je jednou z běžně používaných složek proteinových prášků, o níž se předpokládá, že způsobuje vyrážky. Některé studie dokonce přímo spojují syrovátkový protein s akné, zejména pokud je užíván sportovci v pubertálním věku, resp. do dvacátého roku života. Přestože se dosud přesně nepodařilo určit, proč syrovátka způsobuje akné, zatímco jiné proteiny ne, většina vědců se shodne na tom, že je to kvůli původu syrovátky v mléčném derivátu. "Kravské hormony, které se vyskytují v syrovátce, podporují činnost mazových žláz, což vede k tvorbě akné. Stejné projevy mají i jedinci, kteří ve zvýšené míře konzumují mléko, či mléčné produkty jako jogurty, sýry a podobně. "Dodává Dr. Schlessinger.
Při výběru proteinového prášku raději upřednostněte alternativu, která je šetrná k pleti, jako například dýňový či hráškový protein, oba obsažené v PlantYourDay.
Syrovátkový protein však není jedinou přehlíženou škodlivou složkou, která způsobuje podobné potíže. Pokud si všimnete, že vaše pleť reaguje na určitý typ potravin například výsevem, pokuste se je identifikovat a vyhnout se jim.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, k poskytování komunitních funkcí a k analýze návštěvnosti našich webových stránek. Vaše údaje o používání webových stránek sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních sítí, reklamy a analýzy, kteří mohou tyto údaje kombinovat s dalšími údaji, které jste jim poskytli nebo které získali z jiných služeb, které používáte.